Wat is gevelwerk?

Een gevel verwijst naar één zijde, meestal de voorkant, van een gebouw. Het is een integraal onderdeel van het algemene ontwerp van een gebouw.

Wat is gevelwerk?

Een gevel verwijst naar één zijde, meestal de voorkant, van een gebouw. Het is een integraal onderdeel van het algemene ontwerp van een gebouw. Het biedt de mogelijkheid om een gebouw een persoonlijkheid en karakter te creëren. Het woord gevel komt oorspronkelijk van het Italiaanse woord „facciata”, en wordt gedefinieerd als de buitenkant of alle buitengezichten van een gebouw.

De term wordt vaak gebruikt om alleen naar de hoofd- of voorkant van een huis te verwijzen. Dit is een type gevel dat hecht aan de resistente structuur van het gebouw, maar er geen deel van uitmaakt. Enkele bijzondere voordelen van het lichtgewicht gevelsysteem zijn het installatiegemak en de hoeveelheid licht die ze in het gebouw laten. De gevel combineert kenmerken van zowel uiterlijk als superieure prestaties op een manier, in tegenstelling tot elk ander bouwsysteem.

Een verscheidenheid aan stalen componenten kan worden gebruikt in moderne gevelsystemen, zoals stalen geprofileerde platen en composiet (sandwich) panelen, platte en stijve cassettepanelen met gevouwen randen, lichte stalen invulwanden, holle stalen secties, roestvrijstalen beglazingsondersteuningssystemen, om er maar een paar te noemen. Deze classificatie omvat gevels die traditionele bouwmaterialen gebruiken, zoals baksteen, steen, hout, keramiek, rendering, enz. Geïsoleerde wandgevels zijn in elkaar grijpende, composiet metalen sandwichpanelen of betonnen panelen met isolatie tussen interne en externe betonelementen. Geprefabriceerde architecturale panelen worden ook gebruikt voor het geheel of een deel van de gevel van een gebouw of vrijstaande muren die worden gebruikt voor landschapsarchitectuur, geluidsisolatie en beveiligingsmuren, en sommige kunnen voorgespannen betonnen structurele elementen zijn.

In vergelijking met andere soorten gevels zorgen lichtgewicht gevels voor minder warmte- en geluidsisolatie en hebben ze hogere onderhoudskosten op middellange en lange termijn. Bij een vliesgevel loopt de gevel continu rond het raamwerk van de constructie, terwijl bij een lambrisering het raamwerk de gevel onderbreekt. Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom de geventileerde regenschermbekleding het meest efficiënte externe gevelsysteem is dat momenteel beschikbaar is. Om een gevel als zwaargewicht te beschouwen, moet het gemiddelde gewicht, inclusief de massieve en holle elementen, hoger zijn dan 100 kg per vierkante meter.

Moderne beglazingsgevels zijn gemaakt van bevestigingen aan 2 of 4 afzonderlijke glaspanelen met roestvrijstalen beugels, ook wel 'spinnen' genoemd vanwege hun meerdere poten. Kleigevels zijn niets anders dan de panelen gemaakt van terracotta die op de buitenmuren of gevel van elk gebouw kunnen worden bekleed. Omdat het niet bijdraagt aan de stabiliteit van het gebouw, moet de lichtgewicht gevel worden ontworpen om de belastingen te ondersteunen die de componenten belasten.

Leave Message

Required fields are marked *